Kund:

Leanway AB

Uppdrag:

Inspirations- och utbildningsfilmer

Fyra filmer om effektivitet och inre lugn:

GÖR DET NU! · STRUKTUR · PLANERING · EFFEKTIVITET

Vi har hjälpt Anna Sjödin på Leanway AB med fyra inspirations- och utbildningsfilmer om effektivitet och inre lugn. Filmerna är gjorda på uppdrag av PEAB och deras arbetsmiljövecka.

Varje film är 13–20 minuter lång, där Anna presenterar sina metoder för en effektiv arbetsdag. Vi varvar närbilder och bilder i halvfigur med förklarande illustrationer och förtydligande texter.

Så här gjorde vi:

När Anna hade levererat texterna till Fridha, började hon bygga upp filmmanuset till respektive film. Texten delades upp scen för scen och fick anvisningar om porträttvy respektive halvkroppsvy, illustrationer, foton och förtydligande texter. 

Därefter var det dags att filma. Vi fick låna ett konferensrum på Möjligheternas hus i Kävlinge och lyckade, trots ljus från olika håll, få fram ett jämnt material. Det blev en intensiv filmdag, där vi avverkade scen efter scen i ett rasande tempo, tack vare en bra struktur – men framför allt tack vare Anna! Hon är en naturbegåvning! Så avslappnad framför kameran; hon kunde sitt material och bjöd på sig själv. Det blev väldigt få omtagningar, vilket underlättade för Rickard när han sen klippte filmerna.

Det blev många timmar för Rickard framför datorn och Final Cut Pro, där han byggde upp filmerna enligt manus. Han klippte och justerade, la in illustrationer och skapade variation med foton och förtydligande texter. Efter det fick Anna och jag ”korrekturläsa” filmerna med färska ögon och komma med pekpinnar och synpunkter för förbättring. Rickard utförde ändringarna och renderade sedan ut filmerna i rätt upplösning, innan de tillslut levererades till PEAB. Tack vare att de fyra filmerna inte är så långa, hade medarbetarna på PEAB möjlighet att se (och se om) filmerna när det passade dem under deras arbetsmiljövecka.

1 timme och 10 minuters film – hur kunde Anna memorera all text på kort tid? Det behövde hon inte! Trots att hon är scenvan och kan sitt material utan- och innan, är det något helt annat att stå framför en kamera. Rickard löste problemet: han la in samtliga texter i en ”prompterapp” och fäste iPaden bredvid kameran. På så sätt kunde Anna enkelt följa scen för scen med texten som stöd, utan att behöva memorera något ord för ord. Lysande!

Trots enorm tidspress lyckades vi vara effektiva och kan nu känna inre lugn över att vi åstadkommit något enligt våra mål – allt enligt Leanway-metoden!